Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τι είναι η γιόγκα;


Τι ειναι η γιογκα? Αν ρωτησετε τους φιλους σας τι πραγματικα ειναι η γιογκα, θα ακουσετε πολυ διαφορετικες αποψεις. –Θρησκεια, απομονωση, τροπος χαλαρωσης, δημοφιλες ειδος φιτνες…Ενας πιο μορφωμενος μπορει να αναφερει οτι υπαρχει βουδιστικη γιογκα (ενας λιγοτερο μορφωμενος μπορει να πει οτι η γιογκα στην ουσια ειναι βουδισμος). Σιγουρα θα εμφανιστει στη συζητηση και η γιογκα-ταντρα, την οποια μερικοι θα βαπτισουν ως γιογκα του σεξ.

Στην πραγματικοτητα ομως η γιογκα ειναι ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Αναμεσα στο σωμα και το νου μας, μεταξυ του εαυτου μας και των ανθρωπων γυρω μας, μεταξυ των επιθυμιων και των υποχρεωσεων μας.
Η γιογκα μας διδασκει να τηρουμε την ισορροπια στο στρωμα και στη ζωη. Γι’αυτο η γιογκα δεν ειναι ουτε σκετο φιτνες (επειδη το αντικειμενο της δεν ειναι μονο το σωμα), ουτε αποκλειστικα χαλαρωση (δεν μελεταει μονο το νου). Η γιογκα μας προσφερει πολλα παραπανω. 

 Η Χαθα γιογκα ταιριαζει ιδανικα στο συγχρονο δυτικο κοσμο. Η δομη της ειναι τετοια ωστε να ξεκιναει απο το συναισθημα του σωματος μας και να κατευθυνεται προς τα εσω. Δυστυχως εμεις ειτε δεν χρησιμοποιουμε αρκετα τις σωματικες μας δυνατοτητες ειτε εχουμε εναν τροπο ζωης που εκμεταλλευεται το σωμα μας. Οι περισσοτεροι απο μας υποφερουν σε καποιο βαθμο απο πονο στη σπονδυλικη στηλη και τις αρθρωσεις και πολλες καθημερινες υποχρεωσεις και συνηθειες, π.χ. η παρατεταμενη οδηγηση, η δουλεια στο γραφειο και η τηλεοραση, δημιουργουν στο σωμα μας μη φυσιολογικα φορτια. Και τι κανουμε? Χρησιμοποιουμε τα φαρμακα για να μειωσουμε τον πονο χωρις να βρουμε την αιτια του. Η ευλυγισια και ευκινησια που ειχαμε στη παιδικη ηλικια εξαφανιζονται καθως χανουμε την εγγενη γνωση για το σωμα μας.

 Ανεξαρτητα απο τη φυσικη σας κατασταση, το να εχετε σωμα ειναι αρκετο για να μπει η γιογκα στη ζωη σας. 

Αφου βελτιωθει η φυσικη κατασταση, η χαθα-γιογκα αναπτυσσει το νου μας για να αποκτησουμε την Ανωτατη γνωση. 
 Αυτο το μονοπατι απο το σωματικο προς το πνευματικο αποτελει το πιο μοναδικο και αποτελεσματικο χαρακτηριστικο της Χαθα γιογκας.

1 σχόλιο: