Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΣΑΜΑ-ΒΡΙΤΤΙ πραναγιάμα



Στην αρχή του δρόμου
Από τι να ξεκινήστε αν θέλετε να κάνετε την Πραναγυάμα στο σπίτι; Πάρτε μια κουβέρτα και διπλώστε την έτσι ώστε να έχει τις ακόλουθες διατάσεις - 7 cm (ύψος), 12 cm (πλάτος) και 75 cm (μήκος). Η κουβέρτα θα στηρίζει την σπονδυλική σας στήλη στην θωρακική μοίρα και ταυτόχρονα θα ανοίγει τον θώρακα. Ξαπλώστε και βάλτε επιπλέον ένα μαξιλαράκι πίσω απ' το κεφάλι. Αφήστε τα χέρια σας να πέφτουν ελεύθερα στο πάτωμα με τις παλάμες προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Απλώς παρατηρείστε την αναπνοή σας χωρίς να την 'διορθώνετε' ή αξιολογείτε. Θα δείτε ότι η αναπνοή σας αλλάζει ρυθμό, μπορεί  να πάυει για 1-2 δευτερόλεπτα, και ότι ο αέρας δεν γεμίζει τους πνευμόνες εντελώς.
Σε μερικά λεπτά σιγά-σιγά μπορείτε να αρχίζετε να ελέγχετε την αναπνοή σας. Προσπαθείστε να την κάνετε πιο μαλακιά και ρυθμική. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ΣΑΜΑ-ΒΡΙΤΤΙ ('ίσια/ίδια κίνηση'). Είναι η βάση για όλες τις υπόλοιπες τεχνικές Πραναγυάμας.
Στους αρχάριους η δεξιά πλευρά του θώρακα ανυψώνεται περισσότερο καθώς αναπνέουν. Γι΄αυτό να δίνετε προσοχή σε όλες τις περιοχές των πνευμόνων σας. Να στέλνετε εκεί τις εισπνοές σας.
Σ'αυτήν την τεχνική ο σκοπός σας δεν είναι να εισπνέετε όσο γίνετε πιο βαθιά, αλλά να ισορροπείτε την αναπνοή σας και να αρχίσετε να την νοιώθετε.


Οτάν θα μπορείτε να εκτελείτε χωρίς δυσκολία την ΣΑΜΑ-ΒΡΙΤΤΙ Πραναγυάμα για 10-15 λεπτά μπορείτε να προχωρήσετε στις πιο σύνθετες τεχνικές Πραναγυάμας.

by Κατερίνα & Ιουλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου