Τρίτη 24 Μαΐου 2011

10 κανόνες διατροφής


Αν δεν είστε έτοιμοι να γίνετε χορτοφάγοι, μην στεναχωριέστε. Η γιόγκα δεν εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή βίας: αν νιώσετε πως δεν μπορείτε να ζείτε χώρις μια μπριζόλα, μην καταπονείτε τον εαυτό σας. Μπορεί κάποτε να πάρετε αυτήν την απόφαση όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θα το θέλετε πραγματικά.
 Μπορείτε, όμως, να τηρείτε κάποιους κανόνες της γιόγκας που θα σας βοηθήσουν να έχετε ένα υγιές σώμα και ήρεμο νου.
1)    Να τρώτε για να ζείτε και μην ζείτε για να τρώτε.
Όσο πιο απλά είναι  τα φαγητά σας, τόσο το καλύτερο. Προτιμήστε ένα γιαούρτι με μέλι άντι για τις δύσκολες συνταγές με πολλά συστατικά.
2)    Να τρώτε όταν πραγματικά πεινάτε και όχι όταν «έχετε όρεξη», όταν απλά βαριέστε ή για να κάνετε παρέα σε κάποιον που τρώει.
Έτσι θα αποφεύγετε όλα αυτά τα μικρά γλυκά που καταναλώνετε με τον καφέ σας χωρίς να πεινάτε ιδιαίτερα.

3)    Προσπαθείστε να μην τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι. Μην τρώτε με σκοπό  να σας περάσει η κούραση ή τα νεύρα - είναι μια γνωστή παγίδα που οδηγεί στην παχυσαρκία.

4)    Κάθε κομμάτι του φαγητού σας να το μασάτε πολύ καλά. Οι γιόγκι λένε ότι πρέπει να «πίνετε» τα φαγητά σας. Η πέψη ξεκινάει στο στόμα σας!

5)    Μην κάνετε τίποτε άλλο καθώς τρώτε. Όταν διαβάζουμε εφημερίδα ή βλέπουμε τηλεόραση, ο εγκέφαλός μας αντί να αναλύει την γεύση του φαγητού ή το πόσο έχετε χορτάσει ήδη, θα αποσχοληθεί με τα νέα της πολιτικής ή της οικονομίας που, επιπλέον, συχνά μας στενοχωρούν (βλέπετε τον κανόνα 3).

6)    Δοκιμάστε να μην τρώτε μετά από τις οκτώ το βράδυ. Αλλιώς μερικά προϊόντα (π.χ. οι φακές, το κρέας) απλώς δεν θα προλάβουν να χωνευθούν πριν πάτε για ύπνο.

7)    Πολλοί γιόγκι δεν τρώνε κρέας καθόλου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο σε ηθικές  αιτίες:  το κρέας (ειδικά το κόκκινο) περιέχει πολλές τοξίνες και είναι  προμηθευτής κακής χοληστερόλης για τον οργανισμό. Σας συμβουλεύουμε να περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος μέχρι μια φορά την εβδομάδα.

8)    Το fast-food, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, ακόμα και τα φαγητά που δεν τρώτε φρέσκα και τα βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων, είναι πια «νεκρά φαγητά».   Τα καθαρά φρέσκα φαγητά είναι το μυστικό της υγείας.

9)    Για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας χρειάζεται νερό. Περίπου δύο λίτρα νερού την ημέρα θα είναι αρκετά για έναν ενήλικα.

10)  Τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα και μην ξεχνάτε ότι η γιόγκα δεν απαγορεύει τα γλυκά! Οι λογικές ποσότητες του μελιού, των γλυκών φρούτων και της μαύρης σοκολάτας είναι πάντα καλοδεχούμενες στο τραπέζι μας! 

by Κατερίνα & Ιουλία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου