Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Τι είναι η χοληστερόλη;


Τι είναι η χοληστερόλη;- είναι βαρετό, αλλά καλύτερα να το ξέρετε
Η χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία, απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων και  τον μεταβολισμό των ορμονών.
Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές: την τροφή (30%) και το συκώτι (70%), το οποίο παράγει την απαραίτητη ποσότητα χοληστερόλης που χρειαζόμαστε.
Η χοληστερόλη ποτέ δεν υπάρχει στον οργανισμό σε ελεύθερη μορφή- την  μεταφέρουν στο αίμα ειδικές λιποπρωτεϊνες .
Στις εξετάσεις αίματος μελετώνται 2 τύποι λιποπρωτεϊνών:
Η HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) - η «καλή χοληστερίνη»
Αυτή η λιποπρωτεΐνη περιέχει μια ουσία που απομακρύνει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες και την οδηγεί στο  συκώτι όπου αποβάλλεται από τον οργανισμό. Αυτή η ουσία συντίθεται στο συκώτι και στο λεπτό έντερο.
Η HDL μπορεί να μειωθεί εάν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων («κανονικών  λιπιδίων») είναι αυξημένο.
Η LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη) - η «κακή χοληστερίνη»
Η LDL ευθύνεται για τη μεταφορά της χοληστερόλης από το συκώτι στους ιστούς του σώματος και την τοποθέτησή της στα τοιχώματα των αρτηριών, εμποδίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.
Γιατί κινδυνεύει η καρδιά μας από τη χοληστερόλη;- η σκληρή αλήθεια
Η LDL "κακή" χοληστερόλη είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, της Νο 1 αιτίας θανάτων στην Ευρώπη. Η στεφανιαία νόσος οφείλεται σε στένωση των αρτηριών από αθηρωματικές πλάκες (συγκέντρωση λιπαρών ουσιών και χοληστερόλης στα τοιχώματα). Σε περίπτωση που ένας θρόμβος αίματος σχηματιστεί σε κάποιο σημείο της στενεμένης αρτηρίας, το αποτέλεσμα είναι έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Πήραμε τα αποτελέσματα εξετάσεως αίματος- HDl, LDL, τριγλυκερίδια- πόσο πρέπει να είναι;;;
Κίνδυνος στεφανιαίας νόσου LDL        HDL     Τριγλυκερίδια
Υψηλός                                   >/= 130     < 35      >/= 400
Οριακός                                   100-129     35-45    200-399
Χαμηλός                                 < 100         > 45        < 200
Αντιθέτως προς την κακή χοληστερίνη (LDL), της οποίας το επίπεδο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο, το επίπεδο της καλής χοληστερίνης (HDL) πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αυξημένο επίπεδο της ολικής χοληστερίνης πάνω από 200 mg/dL. Xαμηλά επίπεδα της HDL –χαμηλότερα από περίπου 40 mg/dL για άνδρες και 50 mg/dL για γυναίκες– έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Πώς να μειώσουμε την LDL και αυξήσουμε την HDL;
Να σημειώσουμε πρώτα ότι το υψηλό επίπεδο της ολικής χοληστερόλης μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές ή γενετικές αίτιες (π.χ. στην  familial  hypercholesterolemia που συμβάλλει σε δυσκολίες ανόδου της καλής χοληστερίνης).
Εαν το επίπεδο ολικής χοληστερόλης δεν σχετίζεται με αυτές τις αιτίες, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με αλλαγές στον τρόπο ζωής μας:

1) διατροφή (δείτε εδώ- «διατροφή για την χοληστερόλη»)

2) απώλεια βάρους και μείωση της περιμέτρου της μέσης- γιατί οι διαταραχές στον μεταβολισμό των τριγλυκερίδιων (που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος) μειώνουν την HDL.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν η μέση μας είναι μακριά από την «ιδανική» των 60εκ; Βάλτε στο καθήμερινο σας πρόγραμμα τις ασάνες από την σείρα που εμείς ονομάζουμε «good bye εκατοστά!» και θα δείτε αποτέλεσμα όχι μονό στον καθρέφτη αλλά και στίς εξετάσεις αίματος!

3) αύξηση της άσκησης- για να αποβάλλουμε τις περιττές θερμίδες και να αυξάνουμε τον μεταβολισμό.

Μην ξεχνάτε το κανονικό περπάτημα και την πρωινή «σούρια ναμασκάρ».

4) διακοπή του καπνίσματος γιατί το κάπνισμα μειώνει την ποσότητα της HDL.
5) έλεγχος του καθημερινού άγχους.
Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι πρακτικές γιογκικής χαλάρωσης μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Γι’αυτό οπωσδήποτε μάθετε τις τεχνικές πραναγιάμας «ουτζάι» και «μπάστρικα». Επίσης επιτρέψτε στον εαυτό σας να έχετε την πολυτέλεια να χαλαρώνετε στην σαβάσανα (στάση νεκρού) τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα.

by Κατερίνα & Ιουλία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου