Η δύναμή μας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το πάχος των μυϊκών ινών. Ένας γυμνασμένος άνδρας που κάνει βάρη θα δυσκολευτεί στο πρώτο του μάθημα γιόγκα. Μπορεί να φανεί παράξενο γιατί κάποιος που σηκώνει ανετά 120 κιλά δεν μπορεί να χειριστεί μόνο το βάρος του σώματός του. Υπάρχουν δύο αιτίες αυτής της «αδυναμίας»: 1) τις περισσότερες φορές γυμνάζουμε μόνο τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, ενώ πολλοί μύες «κοιμούνται» 2) η ελλειψή νευρομυϊκού συντονισμού.
Ο νευρομυϊκός συντονισμός είναι μια συνεργασία του νευρικού και του μυϊκού συστήματου για την εκτέλεση κάποιας κίνησης. Από το πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η συνεργασία εξαρτάται τόσο η τελική δύναμη που θα παράγει ο μυς, όσο και η ταχύτητα με την οποία θα την παράγει.
Φανταστείτε τώρα ότι κάνετε μια ισορροπία στην γιόγκα. Ο εγκέφαλος λαμβάνει και εξεπεργάζεται δισεκατομμύρια σήματα από τους αμέτρητους ασθητήρες στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στους μυς, στους τένοντες, στο αιθουσαίο τμήμα του ωτός και στα μάτια και δημιουργεί μία εικόνα που δείχνει πού βρίσκονται όλα τα μέρη του σώματός μας. Η ισορροπία δεν παραμένει εντελώς σταθερή - κάθε δευτερόλεπτο ο εγκέφαλος τροποποιεί το κινητικό πρόγραμμα (το σύνολο των εντολών στους μυς) για να τηρήσει την ισορροπία. Και τώρα φανταστείτε πως βρισκόμενος στην ισορροπία, ο ασκούμενος κάνει συντονισμένες κινήσεις με το πόδι ή το χέρι του. Η δουλειά του εγκεφάλου διπλασιάζεται.
Κατά αυτήν την προπόνηση δημιουργούνται καινούρια κινητικά προγράμματα, ενεργοποιούνται οι «κοιμισμένες» μυϊκές ίνες και αυξάνεται η συνολική δύναμη των μυών και η ταχύτητα του μεταβολισμού.
Σαν αποτέλεσμα, οι μύες αντιδρούν πιο γρήγορα και έτσι την επόμενη φορά που θα γλιστρήσετε πάνω στην φλούδα μιας μπανάνας, δεν θα πέσετε γιατί ο εγκέφαλός σας θα έχει ήδη ένα πρόχειρο σχέδιο για το πώς να κρατάει την ισορροπία. Αν δεν έχετε την συνήθεια να πατάτε φλούδες, και πάλι οι σειρές ισορροπίας θα είναι χρήσιμες για σας - είτε για να περπατάτε με τακούνια σαν ένα μοντέλο είτε για να κάνετε σκι στην Αράχοβα.
Η In-Force Yoga δίνει μεγάλη προσοχή στην αύξηση του νευρομυϊκού συντονισμού. Οι ειδικές σειρές της, όπου μια ισορροπία μεταμορφόνεται σε μια άλλη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για:
1) Τους ασκούμενους τρίτης ηλικίας. Όλοι εμείς ξέρουμε πως οι πτώσεις είναι πιο συνηθισμένες στους ηλικιωμένους. Αυτό το γεγονός οφείλεται στην μείωση του νευρομυϊκού συντονισμού.
2) Αυτούς που περνάνε μια αποκατάσταση μετά από κάποιον τραυματισμό.
3) Στους αθλητές και στους ασκούμενους σαν μέρος της προπόνησης για την πρόληψη τραυματισμών.
Εδώ θα βρείτε μια από τις σειρές ισορροπίας της In-Force Yoga.
Μην ξεχνάτε ότι το νευρικό σύστημα δουλεύει πολύ στην προπόνηση συντονισμού, γι’αυτό αφιερώστε τα τελευταία λεπτά της πρακτικής σας στην βαθιά χαλάρωση.
by Κατερίνα & Ιουλία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου