Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ- κάτι που πρέπει να ξέρεις από τα 25 σου



Κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η οστεοπόρωση κατέχει την 4η θέση στις ασθένειες που προκαλούν θάνατο και αναπήρια (μετά τις καρδιαγγειακές,  ογκολογικές και ενδοκρινικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης).
Η οστεοπόρωση θεωρείται «σιωπηλή επιδημία» - λιγότερο από το  1% όσων την έχουν γνωρίζουν για την πάθησή τους!
Στην Ελλάδα  τα 35% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών έχει οστεοπόρωση.
Σας έχουμε τρομάξει; Ελπίζουμε πως ναι.

Τι είναι η οστεοπόρωση;
Η λέξη "οστεοπόρωση" σημαίνει κυριολεκτικά "πορώδες οστούν". Είναι μία κατάσταση όπου ένα άτομο χάνει σταδιακά τον οστίτη ιστό, με συνέπεια τα κόκαλα να αδειάζουν σιγά-σιγά, να αραιώνουν και να γίνονται σταδιακά εύθραυστα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κόκαλα να είναι πιο ευάλωτα σε κάποιο σπάσιμο.
Αντίθετα με την κοινή γνώμη ότι ένα οστό είναι κάτι νεκρό, τα κόκαλά μας είναι ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ζωντανό όργανο.
Τα οστά μας αυξάνονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία και είναι πιο ισχυρά μεταξύ του 25ου και του 30ου έτους της ζωής μας. Στην μεσήλικη ζωή τα κόκαλα - ενώ παραμένουν ισχυρά - αρχίζουν σταδιακά να χάνουν την πυκνότητά τους. Αυτή η απώλεια ή λέπτυνση των κοκάλων συνεχίζεται όσο μεγαλώνει κανείς.
Στις γυναίκες η διαδικασία αυτή επιταχύνεται τα δέκα πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν τις γυναικείες ορμόνες του φύλου, τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα είναι μία από τις ουσίες που βοηθούν τα κόκαλα να είναι ισχυρά. Οι άνδρες υποφέρουν λιγότερο από την οστεοπόρωση, διότι τα κόκαλά τους είναι από την γέννησή τους ισχυρότερα και δεν παρουσιάζουν κάπιο ανάλογο φαινόμενο με την εμμηνόπαυση.

Κινδυνεύεις;
ΟΛΟΙ μας κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό εξηγεί γιατί τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο πιθανό να σπάσουν ένα κόκαλο όταν πέσουν κάτω. Υπάρχουν, όμως, κάποια άτομα που είναι πιθανότερο να πάθουν οστεοπόρωση παρά κάποια άλλα. Ορισμένοι παράγοντες που κάνουν αυτήν την διαφορά ειναι:
-Έλλειψη οιστρογόνων
-Έλλειψη άσκησης
-Ανεπαρκής διατροφή
-Μανιώδες κάπνισμα
-Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
-Στεροειδή (κορτιζόνη)
-Οικογενειακό ιστορικό
-Προηγούμενα κατάγματα

Οι δύο κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης (ιδιαίτερα στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες) είναι μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και ασκήσεις διατήρησης του βάρους που μας βοηθάνε να αποκτήσουμε την μεγαλύτερη δυνατή οστική μάζα στην ηλικία των 35. Αν η βλάβη έχει γίνει ήδη στα οστά σας, λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν οι γιατροί για να βελτιώσουν την κατάσταση. Στη ουσία από εκεί και πέρα όλα τα μέτρα απλά είναι ένα «χειρόφρενο» που βάζουμε για να μην προχωράει άλλο η οστεοπόρωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε να προλάβουμε την οστεοπόρωση?
-   -Να κόψουμε το κάπνισμα και το ποτό
- -Να προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο (να θυμόσαστε ότι δεν το αγαπάνε μόνο τα οστά μας, αλλά είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για την καρδιά, τους μυς και τον εγκέφαλο)
-   -Να γυμναζόμαστε τακτικά
by Κατερίνα & Ιουλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου