Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ασβέστιο και διατροφή (ένα μέταλλο που μας προστατεύει από 150 αρρώστιες!)



Έχουμε πει ότι μία από τις  κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης  είναι η πλούσια σε ασβέστιο διατροφή.
Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε το ασβέστιο του σώματος με τα οστά και τον σκελετό και δεν συζητάμε ποτέ για τη χρησιμότητα του ασβεστίου σε άλλα συστήματα του οργανισμού, παρόλο που αυτό είναι απαραίτητο για την λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του εγκεφάλου. Επιπλέον, χωρίς το ασβέστιο η πήξη του αίματος είναι ελαττωματική, ενώ μειώνεται σημαντικά και η άμυνα του οργανισμού μας στα διάφορα μικρόβια και στους ιούς. Οι διαταραχές του ασβεστίου του αίματος μπορούν να προκαλέσουν αδυναμία, κακή λειτουργία της καρδιάς, συνεχή υπνηλία, δυσκοιλιότητα και άλλες πιο σπάνιες καταστάσεις. Οι γιατροί έχουν μετρήσει οτι η έλλειψη ασβεστίου προκαλεί πάνω απο 150 αρρώστιες!!
Πόσο χρεαζόμαστε και πού να το βρούμε?
Ένα παιδί χρειάζεται περίπου 800 mg ασβεστίου καθημερινά,  ένας έφηβος 1.200 mg, ένας ενήλικας 1.000 mg, αλλά μετά την εμμηνόπαυση απαιτούνται 1.500 mg.
Κύρια πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία αναλόγως με το είδος τους περιέχουν 250-300 mg ασβεστίου ανά μονάδα (μία μονάδα ισούται με ένα ποτήρι γάλα ή με έναν κεσέ γιαούρτι ή με 30 g κίτρινο τυρί. Τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά περιέχουν ελαφρώς περισσότερο ασβέστιο σε σχέση με εκείνα που διαθέτουν πλήρη λιπαρά. Ο κονσερβοποιημένος σολομός και οι σαρδέλες (που τρώγονται με τα κόκκαλα), τα πράσινα λαχανικά (μπρόκολα, σπανάκι, φύκια) και οι ξηροί καρποί και σποροί  αποτελούν χρήσιμες μη - γαλακτοκομικές τροφές.

Περιεκτικότητα σε ασβέστιο ορισμένων τροφίμων
 300 mg ασβεστίου περιέχονται σε:
 • 25-30 g σκληρού τυριού (έμενταλ, παρμεζάνα, τσένταρ, γραβιέρα κ.λπ.)
 • 50 g μαλακού τυριού (καμαμπέρ, μπρι κ.λπ.)
 • 200 g αποβουτυρωμένου γάλακτος ή γιαουρτιού
 • 150 g αμυγδάλων, αποξηραμένων σύκων
 • 200 g οσπρίων
 • 500 g πράσινων λαχανικών (λάχανο, πράσο, σπανάκι, μπρόκολο), ψωμιού ολικής αλέσεως
 • 0,7 l ορισμένων μεταλλικών νερών πλούσιων σε ασβέστιο (ελέγξτε την ετικέτα)
Ο βοηθός στο  να βρείτε την ποσότητα ασβεστίου που χρεάζεστε συγκεκριμένα εσείς και να μάθετε αν την παίρνετε στην πραγματικότητα (βάσει των προϊόντων στην καθημερινή σας διατροφή) - Quiz Οστεοπόρωσης http://www.advancehealth.gr/el/osteoporosis/quiz

Ξεκινήστε το καινούριο πρόγραμμα διατροφής με μερικές συνταγές από το μπλογκ μας! ("Φόρτισε το πρωινό σου με ασβέστιο!")

by Κατερίνα & Ιουλία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου