Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Δεν μπορώ να κοιμηθώ



Χτυπά το ξυπνητήρι, εσύ ανοίγεις τα μάτια και αναρωτιέσαι γιατί η δουλειά στο γραφείο ξεκινάει τόσο νωρίς. Γιατί όχι στις 11? Ποιός το αποφάσισε? Το να ξυπνάς νωρίς δεν είναι για σένα!
Όμως δεν έχεις δίκιο.  Όλοι εμείς απ’ τη φύση μας μπορούμε και πρέπει να ξυπνάμε νωρίς. Ο οργανισμός μας είναι εξειδικευμένος στο να ξυπνάει με την ανατολή του ηλίου και να σβήνει μετά από το ηλιοβασίλεμα - έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μας ώστε να δημιουργεί τις απαιτούμενες  συνθήκες με τη βοήθεια των ορμονών.  Δυστυχώς, όμως, η σύγχρονη ζωή μας αναγκάζει να κοροϊδεύουμε τον οργανισμό μας και να περνάμε τις μέρες μας νυστάζοντας και πίνοντας καφέδες. Αλλά τι μπορείς  να κάνεις? Να πηγαίνεις για ύπνο στις 22.00? Μάλλον δεν γίνεται...
Και όμως υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις.
Δεν μετράει μόνο  η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα. 6.5 ώρες ενός βαθύ ύπνου είναι προτιμότερες από 8.5 ώρες ενός ανήσυχου.
Πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ύπνου?
-          Πρέπει να δημιουργήσεις μια ψεύτικη νύχτα, δηλαδή να κοιμάσαι στο απόλυτο σκοτάδι (χρησιμοποίησε χονδρές κουρτίνες και παντζούρια ). Το φως απενεργοποιεί τη σύνθεση  και την έκκριση της μελατονίνης . Η μελατονίνη είναι ορμόνη που παράγεται από την επίφυση και βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε, επηρρεάζοντας αντίστοιχα τα επιπεδα των άλλων ορμονών.
-          Κάτι πολύ σημαντικό – πρέπει να πιεις τον τελευταίο σου καφέ τουλάχιστον 6 ώρες πριν πας για ύπνο.  Μπορεί να μην έχεις πρόβλημα στο να κοιμηθείς, αλλά ο ύπνος σου δεν θα είναι ποιοτικός.
-          Να αποφύγεις  ένα πλούσιο και βαρύ δείπνο 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς.
-          Το  στρώμα σου πρέπει να είναι είτε ανατομικό είτε απλά αρκετά σκληρό.
-          Πριν κοιμηθείς μπορείς να κάνεις μερικές χαλαρωτικές άσανες για 10-20 λεπτά.
-          Καλύτερα να μην βλέπεις ειδήσεις (ιδιαίτερα τώρα που έχουν σχέση με όλους μας) ή κάποιο θρίλερ πριν πας για ύπνο.
-          Καλό θα ήταν να κάνεις ένα χλιαρό ή ζεστό ντους  – το νερό θα διώξει την κούραση. Το gel-ντους  με άρωμα λεβάντας , περγαμόντου  ή ylang-ylang θα βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα και βαθιά (αν δεν βρίσκεις έτοιμο gel-ντους, μπορείς να προσθέσεις μερικές σταγόνες  από το αντίστοιχο αρωματικό λάδι σε αυτό που έχεις).

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι?
6 (το λιγότερο ) με 8 ωρες (αν είσαι ενας υγιής ενήλικας όχι πάνω απο 8).
Ο ύπνος αποτελείται από κύκλους των 90 λεπτών. Ο οργανισμός σου χρειάζεται τουλάχιστον 4 κύκλους για να αποκατασταθεί. Αλλιώς χάνεις τη νεότητα και την υγεία σου με τεράστιους ρυθμούς!!




Επισκεφτείτε την καινούρια μας ιστοσελίδα Μyfitcompass!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου