Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση με τη γιόγκα! Συμβουλές για σωστή άσκηση αν έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση

αρτηριακή πίεση
 Είναι γεγονός πως στην Ευρώπη το 25 % των ενηλίκων παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Πολλές φορές, η υπέρταση γίνεται δικαιολογία για την αποφυγή της μυϊκής δραστηριότητας. Προσοχή! Είναι ένας μύθος ότι οι πάσχοντες από υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν τη γυμναστική! 
Αντίθετα, ακουλουθώντας τις συμβουλές μας για σωστή πρακτική και πραναγυάμα, θα μπορείτε να σταθεροποιήσετε τις τιμές της αρτηριακής σας πίεσης.
Γιατί η πρακτική της γιόγκας είναι ωφέλιμη;
Μια χαλαρή πρακτική γιόγκας ηρεμεί τον νου μας και μειώνει το επίπεδο των ορμονών του στρες. Σαν αποτέλεσμα, μειώνεται και η αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, μαθαίνουμε να νιώθουμε το σώμα μας, αυξάνουμε τον συντονισμό των κινήσεων και δυναμώνουμε το μυϊκό, το αναπνευστικό και το καρδιακό μας  σύστημα. 
Τι να προσέχουμε στην πρακτική;
1) Για τους πάσχοντες από υπέρταση, η  InForce Yoga προτείνει μια χαλαρή πρακτική χωρίς στατικές ασάνες που απαιτούν έντονη προσπάθεια (π.χ. στηρίξεις στα χέρια).
2) Δίνουμε έμφαση στη σωστή αναπνοή (ο κύκλος εισπνοή-εκπνοή εκτελείται χωρίς κράτημα αναπνοής και παύσεις).
3) Προτιμούμε τις δυναμικές σειρές με συχνές αλλαγές ασανών καθώς και τις σειρές με ασκήσεις εδάφους σε ύπτια θέση.

 4) Αν κάποια φάση της δυναμικής ασάνας απαιτεί αυξημένη μυϊκή προσπάθεια, προσέχουμε να συμβαδίζει χρονικά με την εκπνοή μας.
5) Αποφεύγουμε την εκτέλεση των ανάποδων στάσεων.
Πώς δουλεύει η πραναγυάμα;
Οι έρευνες έχουν δείξει μια σημαντική μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης με την εκτέλεση της Ουτζάι Πραναγιάμας. Ο σκοπός της Ουτζάι Πραναγιάμας είναι να μάθουμε να εκπνέουμε πιο παρατεταμένα. Από τη φυσιολογία του ανθρώπου  γνωρίζουμε πως η αρτηριακή πίεση αυξάνεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια της εισπνοής και μειώνεται κατά τη διάρκεια της εκπνοής. Κάνοντας, λοιπόν, τις εκπνοές μας πιο παρατεταμένες, η Ουτζάι Πραναγιάμα πρακτικά μειώνει τη μέση τιμή της αρτηριακής πίεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου