1.ΑΧΙΜΣΑ
Ένας σύντομος και απλός ορισμός είναι η μη-βία, όμως αν κοιτάξουμε πιο βαθιά η αχίμσα μπορεί να ερμημευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συχνότερα χρησιμοποιούνται δύο ερμηνείες - 1) η κλασική μη-βία, που υιοθετείται σαν αρχή από όλες τις θρησκείες και 2) η μη-βία στην προσωπική πρακτική, για παράδειγμα των ασάνων.
Σχετικά με την πρώτη ερμηνεία, η γιόγκα είναι όμοια με τις θρησκείες και τις ινδικές πολιτισμικές παραδόσεις του βουδισμού, ινδουισμού και ζαϊνισμού. Οι ζαϊνιστές ασκούν την αχίμσα σε μια ακραία μορφή – σκουπίζουν τον δρόμο μπροστά τους και φοράνε ένα σάλι στο πρόσωπο για να μην σκοτώσουν κατά λάθος κανένα ζουζουνάκι. Αλλά ας επιστρέψουμε πίσω στη γη, σε ένα πιο παραδεκτό για εμάς, τους ευρωπαίους, επίπεδο μη-βίας.
Μία βίαιη πράξη –το να χτυπήσουμε κάποιον η να βρίσουμε τον τύπο που μπήκε μπροστά από όλα τα αυτοκίνητα στο φανάρι – ναι, και αυτό είναι μια βίαιη πράξη – είναι αποτέλεσμα είτε μίας σκέψης είτε επιθετικότητας όταν ο εγκέφαλός μας είναι εκτός ελέγχου (τουλάχιστον έτσι νομίζουμε). Αυτοί είναι οι λόγοι που η γιόγκα συμβουλεύει να αποφεύγουμε όχι μόνο τις βίαιες πράξεις, αλλά και τις βίαιες σκέψεις και λέξεις – και τα τρία αποτελούν προϋπόθεση για το μίσος, την επιθετικότητα και την εχθρότητα. Και αυτά τα συναισθήματα με την σειρά τους μας χαλάνε τη διάθεση και την υγεία (αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν την έκκριση των «ορμονών ευτυχίας» κ.λ.π.). Με το πράσινο, εκείνος ο τύπος θα φύγει με την ησυχία του και εσείς θα μείνετε με αρκετά αυξημένη πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου και στρεσογόνων ορμονών (κορτιζόνης, αδρεναλίνης κ.λ.π.)...Άρα.. ποιος έχασε?
Αν μιλάμε για την Αχίμσα πιο συγκεκριμένα και προσωπικά, τότε η Αχίμσα είναι η μη-βίαιη σχέση με το σώμα μας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Аυτό ακριβώς εννοούν όσοι ασκούν την Χάθα γιόγκα (οι άσανες + η πραναγιάμα). Δεν πρέπει να τεντώνουμε το πόδι στην Janu sirsa-asana (η στάση της μισής τσιμπίδας) μέχρι να νιώσουμε οξύ πόνο ή να κάνουμε κάνονικη και πλήρη προπόνηση όταν είμαστε κρυωμένοι. Ο σκοπός μας είναι να μπούμε σε διάλογο με το σώμα μας, να ακούσουμε πώς δουλεύουν οι μύες και χαλαρώνουν οι αρθρώσεις, πώς τρέχει το αίμα φέρνοντας το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες μέσω των τριχοειδών προς όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας και πώς ταυτόχρονα προπονείται και χαλαρώνει ο νους μας.
Να είστε θετικοί, να προσέχετε τους κοντινούς σας ανθρώπους (και όχι μόνο αυτούς), να απολαμβάνετε την πρακτική σας και έτσι μπορείτε να λέγεστε γιόγκι!
Για τα επόμενα 4 από 5 Γυάμας διαβάστε στην καινούρια μας ιστοσελίδα Myfitcompass!
Επίσης στο Μyfitcompass θα μπορείτε να περάσετε το FIT TEST για να δείτε ποιό είδος προπόνησης είναι ιδανικό για εσάς!
Επίσης στο Μyfitcompass θα μπορείτε να περάσετε το FIT TEST για να δείτε ποιό είδος προπόνησης είναι ιδανικό για εσάς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου