Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ουτζάι πραναγιάμα



Είχατε ακόμα μια δυσκολή μέρα στην δουλειά; Δεν μπορείτε να αποκοιμηθείτε το βράδυ; Διώξτε  το στρες μάκρια από το κατώφλι σας με την ουτζάι πραναγιάμα!




Η τεχνική της ουτζάι πραναγιάμας
Ξαπλώστε άνετα ανάσκελα και χαλαρώστε. Παρακολουθείτε την αναπνοή σας.
Όταν ο ρυθμός της γίνει σταθερός τοποθετείστε την άκρη της γλώσσας σας στον ουρανίσκο. Ο κύκλος της αναπνοής είναι ο εξής:  Έχουμε κλειστό το στόμα. Εκτελούμε βαθιά εισπνοή με μερική φραγή της γλωττίδας που βρίσκεται στο πάνω τμήμα του λάρυγγα, ανάμεσα στις φωνητικές χόρδες. Αναπνέουμε με τον θώρακα. Κάνουμε εκπνοή κρατώντας την φραγή. Σε μερικούς κύκλους επημηκύνετε τις εκπνοές σας έτσι ώστε να έχει η αναπνοή σας την αναλογία 1:2 (η εκπνοή διαρκεί 2 φορές περισσότερο). Διατηρούμε τον αργό γενικό ρυθμό της αναπνοής. Ο ήχος που παράγεται θα γίνει ο δάσκαλός σας: αν κάνετε σωστά την ουτζάι πραναγιάμα  πρέπει να είναι στην ίδια ένταση και να έχει τον ίδιο τόνο.
Γιατί  να το κάνουμε;
Η ουτζάι πραναγιάμα επιμηκύνοντας τις εκπνοές επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς  και  βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και διώχνει την αϋπνία.

 by Κατερίνα & Ιουλία

2 σχόλια:

  1. Αυτό με την αναλογία 1 προς 2 δεν έχει ξεκαθαριστεί. Μήπως η ουτζάι πρέπει να είναι ισόχρονη, ενώ για τους αρχάριους μόνο προτείνουμε 1 προς 2; Στις ασάνα όμως έχουν ίδια διάρκεια οι κινήσεις για εισπνοή και εκπνοή, εκεί δε πρέπει να κάνουμε ισόχρονη, δηλαδή ουτζάι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικά υπάρχουν μερικές παραλλαγές της ουτζάι πραναγιάμα! Μπορεί να είναι ισόχρονη ή μπορεί μία από τις φάσεις να διαρκεί περισσότερο χρόνο.
    Εμείς θεωρούμε ότι η ουτζάι πραναγιάμα με την αναλογία εισπνοής προς εκπνοή 1:2 είναι πιό εύκολη για τους αρχάριους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ωφελείστε όταν εκτελείτε άλλη παραλλαγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή