Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Αυξημένο άγχος και γιόγκα

Τελευταία, το αυξημένο άγχος έχει γίνει αρρώστια #1 για τους κατοίκους των μεγάλων πολέων. Σχεδόν όλοι παραδέχονται πως πάσχουν σε κάποιο βαθμό από αυτό. Η γιόγκα μπορεί να γίνει σωσίβιο για αυτούς τους ανθρώπους.

Η πρακτική της γιόγκας μειώνει την παραγωγή των ορμονών του στρες: της κορτιζόλης και της επινεφρίνης. Επίσης οι ασάνες σαν είδος γυμναστικής δρουν σαν «καλό ναρκωτικό» και προκαλούν αίσθηση ευτυχίας.


Αν έχετε αυξημένο άγχος μην συγκεντρώνεστε μόνο στις χαλαρωτικές ασάνες κατά την πρακτική σας. Μερικές ασάνες όπως Πολεμιστής 2, Σκύλος που κοιτάει προς τα κάτω και Βιπαρίτα Κοράνι, βοηθάνε να κάψετε την «ενέργεια του άγχους».

Θα είναι ωφέλιμες, επίσης, οι ασάνες που ανοίγουν τον θώρακα. Εκτελώντας την ασάνα Ψάρι ή την ασάνα-παραλλαγή του Σκύλου που κοιτάει προς τα κάτω στα γόνατα, συγκεντρωθείτε στις εκπνοές για να τις παρατείνετε.


Ψάρι




Σκύλος που κοιτάει προς τα κάτω (παραλλαγή)













Μετά από την πρακτική εκτελέστε την Ουτζάι Πραναγυάμα. Κάντε τις εκπνοές σας πιο παρατεταμένες από τις εισπνοές. Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, έναν δύσκολο φυσιολογικό μηχανισμό που είναι ικανός να μας χαλαρώσει ακόμα και στην πιο αγχώδη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου