Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πράσινο τσάι: υπέρ και κατά


Στην Ελλάδα, προφανώς, δύσκολα ένα ρόφημα  μπορεί να συναγωνιστεί τον καφέ. Το πράσινο τσάι έχει, όμως, πραγματικά κάτι να προσφέρει!
Πρώτα απ'όλα περιέχει αλκαλοειδή όπως είναι η καφεΐνη (σε μικρότερες ποσότητες), η οποία δίνει στο πράσινο τσάι αναζωογονητική δράση. 60-80 mg καφεΐνης κάνουν τη δουλειά τους και σε βοηθάνε να ξυπνήσεις το πρωί (ή στο γραφείο =)). Συγκριτικά, ένας καφές φίλτρου περιέχει 65-120 mg και ένας espresso 60-80 mg.
Το πράσινο τσάι έχει μελετηθεί και συσχετιστεί με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι μηχανισμοί είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και δύσκολα κατανοητοί, φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, είναι η κύρια αιτία των οφελειών του πράσινου τσαγιού. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν πως η κυριότερη κατεχίνη του πράσινου τσαγιού, η EGCG (epigallocatechin – 3 –gallate),  έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση  - δρα, δηλαδή, ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
Τι άλλο? Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε βιταμίνες: Α (ιδιαίτερα), Β1, Β2, Β9, Β12, Κ, ΡΡ, С, Р και σε ιχνοστοιχεία: μαγνήσιο,νάτριο, κάλιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, φθόριο, ιώδιο, χαλκός + αμινοξέα!!
Το πράσινο τσάι βοηθάει στην ανάκτηση του νευρικού συστήματος, ενισχύει εύθραυστα αγγεία, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και βελτιώνει την κατάσταση όσων έχουν αθηροσκλήρωση.
Προσοχη! Ακριβώς επειδή το πράσινο τσάι δεν είναι ένα απλό ρόφημα, υπάρχουν και αντενδείξεις.
Δεν πρέπει να πίνουν πάνω από μια κούπα πράσινο  τσάι (φρέσκο και όχι πολύ έντονο) την ημέρα όσοι:
- πάσχουν από υπέρταση
- έχουν έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου
-πάσχουν από ρευματοειδή ή μεταβολική αρθρίτιδα.
Πόσο πράσινο τσάι χρεάζεσαι?
1-2 κούπες  την ημέρα
Πώς να φτιάξεις τέλειο τσαι?
Χρησιμοποίησε το σκονάκι   -   http://www.tearoute.gr/?page=article&id=9
P.S.  Όπως καταλαβαίνεις το τσάι στα σακουλάκια δεν είναι το καλύτερο τσάι, αλλά και αυτό είναι ένα ωραίο ρόφημα!  

Επισκεφτείτε την καινούρια μας ιστοσελίδα Μyfitcompass!

2 σχόλια:

  1. πινω 4φακελακια ημερησίως σε 2 λιτρα νερό κατα τη διαρκεια της ημέρας και δεν βλεπω αρνητικα αποτελεσματα μονο θετικα (λιγοτερο σωματικό λίποσ και ευεξία). να προσεξω κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού δεν έχετε αντενδείξεις και επειδή τα φακελάκια δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα του φυτού Camellia sinensis (δηλαδή το τσάι που ξέρουμε)- δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μόνο τα οφέλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή