Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αγιουρβεδική αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης


Φανταστείτε ένα περιστατικό. Ένα πρωί η Άννα, η Μαρία και ο Γιάννης έρχονται στη δουλειά και εκεί βρίσκουν το αφεντικό τους έτοιμο να τους απολύσει... Άμεσα! Ας ευχηθούμε να μην συμβεί κάτι τέτοιο σε κανέναν απο εμάς, άλλα οι φανταστικοί μας ήρωες μαζεύουν τα πράγματά τους και φεύγουν. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς σκέφτεται ο καθένας τους, αλλά σίγουρα έχουν ένα κοινό – το ΣΤΡΕΣ. Πώς, όμως, εκδηλώνεται το στρες σε κάθε περίπτωση; Η Άννα αγχώνεται, δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ταλαιπωρείται από αϋπνία. Η Μαρία είναι έξω φρενών, βρίζει το αφεντικό και τους συναδέλφους της και όσο περισσότερο νευριάζει τόσο αυξάνεται η πίεσή της. Ο Γιάννης δεν βλέπει καμία έξοδο από την καινούρια κατάσταση που βρέθηκε και πέφτει στην απάθεια και στην αδράνεια, βλέπει συνέχεια τηλεόραση και τρώει ασταμάτητα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και οι τρεις πρέπει να κοιμηθούν καλά, να μιλήσουν στους φίλους τους, να πάνε διακοπές κλπ. Όλες αυτές οι συμβουλές είναι σωστές, αλλά μήπως πρέπει να κοιτάξουμε το πρόβλημα πιο εξειδικευμένα; Αυτό ακριβώς κάνει η Αγιουρβέδα.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και το σώμα μας δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στις διάφορες καταστάσεις. Ο καθένας μας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός βιολογικών ιδιοσυγκρασιών. Γι' αυτόν τον λόγο η Αγιουρβέδα διαχωρίζει, γενικά, τα άτομα σε τρεις τύπους, ανάλογα με την επικρατέστερη ιδιοσυγκρασία από τις τρεις που υπάρχουν στη φύση τους. Οι τύποι αυτοί είναι οι Βάτα (Vata), Πίττα (Pitta) και Κάπχα (Kapha).

Οι άνθρωποι τύπου Βάτα βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση και μαθαίνουν εύκολα. Όταν έχουν στρες συνήθως αγχώνονται, έχουν χίλιες σκέψεις στο μυαλό τους και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν την ημέρα και να κοιμηθούν το βράδυ (η Άννα στο παράδειγμά μας)

Οι άνθρωποι τύπου Πίττα θυμώνουν εύκολα και πολύ συχνά, τους αρέσει να ελέγχουν τα πάντα, έχουν κοφτερό μυαλό και επιμονή (πολλές φορές περισσότερη απ’ ότι χρεάζεται). Υπό την επίδραση του στρες, αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται πολύ ενοχλητικά και καταστρεπτικά. Η συνεχής επιθετικότητα και η ευερεθιστότητα τραβάνε όλη την ενέργεια και η ασταμάτητη κριτική προς τα πάντα είναι κουραστική για εσάς και, ιδιαίτερα, για τους ανθρώπους γύρω σας (η Μαρία στο παράδειγμά μας)

Οι άνθρωποι τύπου Κάπχα είναι πολύ σταθεροί, φιλικοί, με σχεδόν απεριόριστη υπομονή. Νιώθουν αβεβαιότητα όταν αντιμετωπίζουν ξαφνικές αλλαγές. Το στρες τους ρίχνει στην απάθεια και στην αδράνεια και μπορούν να γίνουν αδιάφοροι και να πάρουν κιλά εύκολα. (ο Γιάννης στο παράδειγμά μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου