Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αγιουρβέδα - αντιστρές για τους Πίττα, ή πως να διατηρήσω την ψυχραιμία μου

Σύμφωνα με την Αγουρβέδα (διαβάστε Αγιουρβεδική αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης) οι άνθρωποι τύπου Πίττα θυμώνουν εύκολα και πολύ συχνά, τους αρέσει να ελέγχουν τα πάντα, έχουν κοφτερό μυαλό και επιμονή (πολλές φορές περισσότερη απ’ ότι χρεάζεται). Υπό την επίδραση του στρες, αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται πολύ ενοχλητικά και καταστρεπτικά. Η συνεχής επιθετικότητα και η ευερεθιστότητα τραβάνε όλη την ενέργεια και η ασταμάτητη κριτική προς τα πάντα είναι κουραστική για εσάς και, ιδιαίτερα, για τους ανθρώπους γύρω σας.

 Στη διατροφή, οι Πίττα πρέπει να προτιμήσουν τα κρύα και χλιαρά φαγητά και να περιορίσουν τα καυτερά και αλμυρά. Άφθονες σαλάτες και πολλά λαχανικά, γλυκά και ζουμερά φρούτα (όχι ξινά), ρύζι, βρώμη, όσπρια, πατάτες (οχι τηγανιτές!) και από μπαχαρικά κολίανδρο και σαφράνι.

Η σωστή άσκηση για τους Πίττα δεν πρέπει να τους ζεσταίνει πάρα πολύ (πρέπει, ιδιαίτερα, να αποφεύγουν να γυμνάζονται στον ήλιο και, γενικά, τις ώρες που ο ήλιος καίει πολύ). Η αγιούρβεδα προτείνει στους Πίττα χαλαρά είδη γυμναστικής - οι ασκήσεις, ιδανικά, θα πρέπει να έχουν μια ομαλή ροή. Ο χορός και η βινιάσα γιόγκα είναι πολυ καλές επιλογές.

Στην πρακτική γιόγκας, οι απαραίτητες για τους Πίττα άσανες είναι η Τζάνου Σιρσάσανα, η Μπάντα Κονάσανα, η Άρντα Ουστράσανα, η Μπχουντζανγάσανα και οι περιστροφές της σπονδυλικής στήλης ως την Άρντα Ματσιεντράσανα. Πρέπει να αποφεύγουν να εκτελούν συχνά και παρατεταμένα τη Σιρσάσανα.

Ο διαλογισμός είναι απαραίτητος για τους ανθρώπους τύπου Πίττα. Αν είστε τύπου Πίττα, δοκιμάστε τον Βιπάσσανα διαλογισμό
.
Μια άλλη πολύ χρήσιμη πρακτική για σας είναι η Nadi Sodhana pranayama (εναλλασσόμενη αναπνοή) και, συγκεκριμένα, η σεληνιακή της παραλλαγή - κλείνουμε το δεξιό ρουθούνι και εισπνέουμε από το αριστερό ρουθούνι. Μετά κλείνουμε το αριστερό ρουθούνι και εκπνέουμε από το δεξιό. Κάνουμε 12-24 κύκλους.


Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου