Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Αγιουρβέδα - αντιστρές για τους Βάτα, ή πως να αδειάσω το μυαλό μου.


Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα (διαβάστε Αγιουρβεδική αντιμετώπιση άγχους και κατάθλιψης)  οι άνθρωποι τύπου Βάτα  βρίσκονται συνέχεια σε κίνηση και μαθαίνουν εύκολα. Όταν έχουν στρες συνήθως αγχώνονται, έχουν χίλιες σκέψεις στο μυαλό τους και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν την ημέρα και να κοιμηθούν το βράδυ.

Αν πιστέυετε ότι ανήκετε στους Βάτα, η Αγιουρβέδα σας συμβουλεύει να ξεκινήσετε με τη διατροφή για να πολεμήσετε το στρες. Πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα ζεστά και θρεπτικά φαγητά, να χρησιμοποιείτε μπαχαρικά (τζίντζερ, κανέλα, κάρδαμο) και να αποφέυγετε τα κρύα και ωμά φαγητά. Καστανό ρύζι, ξηροί καρποί, βρώμη, μέλι ή τσάι με τζίντζερ θα είναι καλή επιλογή.

 Σε ό,τι αφορά την άσκηση, μπορείτε να διαλέξετε όποιο είδος δραστηριότητας θέλετε, αρκεί να μην είναι πολύ γρήγορη και ενεργητική. 1-2 ώρες κικ-μποξ θα χειροτερέψουν μόνο την κατάσταση – δεν είναι η κίνηση το στοιχείο που λείπει απ΄τη ζωή σας. Επιλέγουμε, λοιπόν, κάτι πιο «ηρεμιστικό». Στη γιόγκα, συγκεκριμένα, θα προτιμήσετε ένα όχι δυναμικό στυλ. Για την πρακτική στο σπίτι διαλέξτε την Βρικσάσανα ή τον Πολεμιστή 3 (με στήριξη στον τοίχο αν δυσκολεύεστε) – βοηθάνε στο να αποκτήσετε σταθερότητα στο στρώμα και στη ζωή και στο να μην σπαταλάτε την ενέργειά σας άσκοπα αλλά να την κατευθύνετε μέσα σας. Οι άλλες άσανες που χρειάζεστε είναι η Μπαλάσανα, η Πασιμοττανάσανα, η Ουττανάσανα (χωρίς να προσπαθήσετε πολύ) και η Παρσβοττανάσανα (σε αυτήν βάλτε περισσότερη προσπάθεια). Οι άσανες που πρέπει να εκτελούνται προσεκτικά και όχι συχνα είναι η Σαλάμπα Σαρβανγάσανα και η Χαλάσανα.

Οι άνθρωποι τύπου Βάτα συνήθως δυσκολεύονται πάρα πολύ στον διαλογισμό, αλλά είναι γι’αυτούς εξαιρετικά χρήσιμος. Αν είστε τύπου Βάτα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε τον διαλογισμό στο πρόγραμμά σας. Θα είναι δύσκολο, θα παλέψετε με τις σκέψεις σας, αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να ελέγχετε το μυαλό σας.

Ξεκίνα σήμερα με τον
Βιπάσσανα διαλογισμό   


Δείτε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου