Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σωστή διατροφή για την καρδιά ή ποιες βιταμίνες προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα ή εγκεφαλικό


Οι βιταμίμες Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ είναι από τις πιο σημαντικές για την καρδιά μας. Η τριάδα αυτή βοηθάει στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, ενός παραπροϊόντος του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, σε μη βλαβερά συστατικά. Γιατί, όμως, μας ενδιαφέρει αυτό? Μεγάλο ποσοστό ερευνών έχει αποδείξει υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σε άτομα που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα ή εγκεφαλικό.
Θα ήταν καλό να εξασφαλίζατε καθημερινά 400 mcg φυλλικού οξέος, 1,3 - 1,7 mg βιταμίνης  B6 και 6-9 mcg βιταμίνης Β12. Προσπαθήστε να λάβετε  τις ποσότητες αυτές πρωτίστως μέσω της διατροφής σας και έπειτα να καταφύγετε σε κάποιο συμπλήρωμα.
Το φυλλικό οξύ  θα το βρείτε σε αφθονία στο μπρόκολο, όσπρια, σπαράγγια, σπανάκι, μπάμιες και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.
Κάποιες καλές πηγές της Β6 είναι το ψάρι, πουλερικά, όσπρια, προϊόντα σόγιας, μη κιτρώδη φρούτα (μπανάνα, καρπούζι) και το κρέας (προσπαθήστε πάντως να μην καταναλώνετε κόκκινο κρέας περισσότερο από 1 φορά την εβδομάδα).
Τη Β12 θα τη βρείτε στο ψάρι, πουλερικά, γάλα, τυρί, αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά και το κρέας.

!!! Αρκετά άτομα δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος. Λιγότερα άτομα εμφανίζουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12, συνήθως οι ηλικιωμένοι εξαιτίας της μειωμένης απορρόφησης από τις τροφές.

Επίσης είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετό Ω-3 (διαβάστε Το Ω-3 & καρδιά )

Πληροφορίες από την Ειδική Εκδοση για την υγεία
από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ
 
 
Δες επίσης
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου