Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Πόσες φορές την ημέρα είναι σωστό να τρώμε?


Σχεδόν όλοι γνωρίζουν (και αυτοί που δεν ξέρουν θα μάθουν τώρα) ότι για να γίνονται όλες οι διαδικασίες στον οργανισμό μας χρειάζεται ενέργεια, συνήθως γλυκόζη. Τη γλυκόζη τη λαμβάνουμε με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Οι διαδικασίες αυτές δεν αποτελούνται μόνο από τη φυσική δραστηριότητα, αλλά και από  την ανανέωση των κυττάρων, τον μεταβολισμό, τη θερμότητα (ναι, χαλάμε απίστευτα πολλή ενέργεια για να παραμένουμε στους 36,6!) κλπ. Στη μεταφορά της γλυκόζης παίζει σημαντικό ρόλο η ινσουλίνη, μια γνωστή ορμόνη. Άλλη μια σημαντική λειτουργία της είναι ο αναβολισμός – δηλαδή η σύνθεση πιο σύνθετων ουσιών από  απλές.

Όταν στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά τρως λιγότερες φορές την ημέρα, ο οργανισμός σου, που έχει συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη δόση ενέργειας, δεν καταλαβαίνει τι γίνεται. Το χειρότερο είναι ότι μέχρι να φας στις 3 (μετά το πρωινό στις 8), στον καημένο σου τον οργανισμό λείπει η ενέργεια. Στενοχωριέται πολύ και, περιμένοντας ότι έπειτα η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη, ξεκινάει με τη βοήθεια της ινσουλίνης να αποθηκεύει περισσότερη ενέργεια κάθε φορά που τρως. Δυστυχώς η ενέργεια αποθηκεύεται μόνο με τη μορφή λίπους..... Αν συνεχίσεις να στενοχωρείς τον αγαπημένο σου οργανισμό τρώγοντας 2 φορές την ημέρα, θα καταλήξεις με πολλές αποθηκεύσεις... Καταναλώνοντας λιγότερο φαγήτο εσύ βέβαια θα χάσεις κιλά, σε μεγάλο βαθμο όμως χάρη στις πρωτεϊνες (π.χ. μύες), τις οποίες ο οργανισμός σου θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ενέργειας (άντι για την εύκολη γλυκόζη). Ο φοβισμένος οργανισμός προσέχει υπερβολικά τις αποθηκεύσεις σου, το λίπος δηλαδή, και θυσιάζει άλλα πολύτιμα υλικά.

Γι’αυτό πρέπει να τρως συχνά και σε μικρές ποσότητες. Ιδανικά – 5 φορές την ημέρα με διαλείμματα 3 ωρών περίπου. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να ηρεμήσεις τον οργανισμό σου και να του δώσεις τη δυνατότητα να κάνει σωστά τη δουλειά του, για να δεις και εσύ τα επιθύμητα αποτελέσματα!


Ανοίξτε την καινούρια μας ιστοσελίδα  Μyfitcompass που θα μπορείτε να περάσετε το FIT TEST για να δείτε ποιό είδος προπόνησης είναι ιδανικό για εσάς με τον τρόπο ζωής που κάνετε και με τις σωματικές ιδιαιτερότητες που έχετε!

Διάβασε επίσης
Τι είναι η πράνα ή μάθε ποιός είναι ενεργειακό βαμπίρ στην παρέα σου
Προλαμβάνοντας τον καρκίνο με φρούτα και λαχανικά. Καρκίνος και διατροφή
Γιόγκα και αδυνάτισμα. Αποτοξίνωση με την αγιουρβέδα σε 40 μέρες

2 σχόλια: