Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Γιόγκα και αδυνάτισμα. Αποτοξίνωση με την αγιουρβέδα σε 40 μέρες


Η άνοιξη θεωρείται η καλύτερη εποχή για την αποτοξίνωση του οργανισμού στην αγιουρβέδα. Ας χρησιμοποιήσουμε τις 40 μέρες της νηστείας πριν από το Πάσχα για να γίνουμε πιο υγιείς και ...να χάσουμε λίγα κιλά πριν από το καλοκαίρι!

Ξεκινάμε μαζί από σήμερα με μερικούς εύκολους κανόνες  διατροφής  για την αποτοξίνωση και βλέπουμε αποτελέσματα σε 40 μέρες!

Η αγιουρβέδα θεωρεί πως για να χωνέψουμε καλά τα φαγητά που τρώμε πρέπει να έχουμε τη λεγόμενη ¨εσωτερική φλόγα¨. Αν αυτή καίει καλά, τα φαγητά χωνεύονται γρήγορα και εύκολα και η ενέργεια που απελευθερώνεται (οι θερμίδες) χρησιμοποιείται αμέσως για τις ανάγκες του οργανισμού.

Αν, όμως, αυτή η φλόγα σβήσει θα έχουμε προβλήματα με περιττά κιλά και τοξίνες που μαζεύονται στον οργανισμό. Σας θυμίζει κάτι; Aκριβώς: αυτό που οι Ινδοί ονόμαζαν «εσωτερική φλόγα» πριν από σχεδόν 2000 χρόνια, σήμερα ονομάζεται «μεταβολισμός».

Ο σκοπός μας είναι να κρατάμε αυτή τη φλόγα ζεστή, γι΄αυτό θα πρέπει να ξέρουμε με ποιο τρόπο μειώνεται:

1)      Το fast-food, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, ακόμα και τα φαγητά που δεν τρώτε φρέσκα και τα βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων, είναι πια «νεκρά φαγητά». 

2)      Τα κρύα φαγητά (ειδικά, αν τρώτε βιαστικά). Προτιμόυμε τα ζεστά φαγητά (καλύτερα βραστά).

3)      Όλα τα τηγανητά. Αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς πατάτες, κάντε τις βραστές. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα.

4)      Τα βαριά λιπαρά φαγητά, όπως το τυρί. Αλλάξτε το τυρί με 45%-50% λιπαρα με ένα light.

5)      Η αγιουρβέδα δεν απαγορεύει τα γλυκά. Μας συμβουλεύει, πάντως, να μην καταναλώνουμε βαριά γλυκά με πολλά συστατικά. Οι λογικές ποσότητες του μελιού, των γλυκών φρούτων και της μαύρης σοκολάτας είναι πάντα καλοδεχούμενες στο τραπέζι μας.

Υπάρχουν ακόμα μερικοί κανόνες για το πώς και πότε να τρώμε :
       * Παίρνετε τα γεύματά σας συγκεκριμένη ώρα καθέ μέρα και μην ¨τσιμπάτε¨ τίποτα ανάμεσα σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο η εσωτερική φλόγα θα προσαρμοστεί και θα καίει πιο πολύ ακριβώς  πριν από το γεύμα.

           * Προσπαθείστε να μην τρώτε όταν είστε αναστατωμένοι. Μην τρώτε με σκοπό  να σας περάσει η κούραση ή τα νεύρα .

           * Κάθε κομμάτι του φαγητού σας να το μασάτε πολύ καλά. Οι γιόγκι λένε ότι πρέπει να «πίνετε» τα φαγητά σας. Η πέψη ξεκινάει στο στόμα σας!

           * Μην κάνετε τίποτε άλλο καθώς τρώτε. Όταν διαβάζουμε εφημερίδα ή βλέπουμε τηλεόραση, ο εγκέφαλός μας αντί να αναλύει την γεύση του φαγητού ή το πόσο έχετε χορτάσει ήδη, θα απασχοληθεί με τα νέα της πολιτικής ή της οικονομίας που, επιπλέον, συχνά μας στενοχωρούν.
          * Δοκιμάστε να μην τρώτε μετά από τις οκτώ το βράδυ, αλλιώς μερικά προϊόντα (π.χ. οι φακές, το κρέας) απλώς δεν θα προλάβουν να χωνευθούν πριν πάτε για ύπνο.


    Για την καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού η αγιουρβέδα συμβουλεύει επίσης:
     * Καθημερινή πρακτική γιόγκας
     * Ποιοτικό ύπνο 7-8 ώρες την ημέρα (δείτε Δεν μπορώ να κοιμηθώ)
     * Πραναγιάμα (Μπχάστρικα Πραναγυάμα)


    Επισκεφτείτε την καινούρια μας ιστοσελίδα Μyfitcompass που θα μπορείτε να περάσετε το FIT TEST για να δείτε ποιό είδος προπόνησης είναι ιδανικό για εσάς!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου