Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Επικίνδυνες στάσεις στη γιόγκα και προτάσεις της Inforce Yoga για την αποφυγή τραυματισμών





Έχουμε πει πως οι ασάνες της γιόγκας έχουν δημιουργηθεί για της ανάγκες  και, το πιο σημαντικό, για τις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ των ινδών. Ας λάβουμε υπόψη πως στην Ινδία η πρακτική γίνεται σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον. Η θερμοκρασία, αν θυμάστε από τη φυσική, αυξάνει την πλαστικότητα των κολλαγόνων ιστών - δηλαδή οι μύες και οι συνδέσμοι γίνονται πιο ελαστικοί.

Δυστυχώς οι δάσκαλοι γιόγκας ξεχνάνε πως αυτό που μπορεί εύκολα να κάνει ένας γιόγκι (που ασχολείται με την γιόγκα από 5 χρονών)  μπορεί να είναι επικίνδυνο για μια κυρία 50 χρονών που πρωτοήρθε στο μάθημα γιόγκας.

Μια φορά η Γιούλικα είπε σε μια δασκάλα πως εμείς στην προπόνηση της InForce γιόγκας αποφεύγουμε μερικές ασάνες που τις θεωρούμε ακατάλληλες για έναν ασκούμενο. Η αντίδραση ήταν ένα υποτιμητικό βλέμμα και το σχόλιο «η γιόγκα ξέρει καλύτερα».


Συμφωνούμε, οι ασάνες είναι δοκιμασμένες και κλασικές αλλά η κοινωνία και ο τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει. Ας αλλάξουμε και ας προσαρμόσουμε και την πρακτική της γιόγκας!

Προσοχή! Κίνδυνος - η μέση

Κίνδυνος 1: υπερέκταση στη μέση. Οι υπερεκτάσεις στη μέση απογορεύονται αυστηρά σε όλους όσους πάσχουν από πόνο στην οσφυική μοίρα (οστεοχόνδρωση, κήλες δίσκου κτλ). Σε έναν υγεινό ασκούμενο μπορεί να προκαλέσει αυξήση της φυσιολογικής λόρδωσης  (αύξηση του οσφυικού κυρτώματος). Η αυξημένη λόρδωση, σαν αποτέλεσμα, μπορεί να προκαλέσει κύφωση  και σπονδυλόλυση. 


Παράδειγμα 1
Ο σκύλος που κοιτάει προς τα πάνω
Η πρακτική της InForce Yoga - αντικαθιστούμε με την «Κόμπρα» που εκτελείται με σχεδόν επίπεδη μέση.



Παράδειγμα 2
Η καμήλα
Η πρακτική της InForce Yoga - η παραλλαγή με στήριξη στη μία φτέρνα. Τεντωνόμαστε προς τα πάνω.

Παράδειγμα 3
H γέφυρα

Η πρακτική της InForce Yoga - η ασάνα Ψάρι που επιτρέπει να ανοίξετε περισσότερο τη θωρακική μοίρα.



Κίνδυνος 2: βαθιές περιστροφές 
Οι ελαφριές περιστροφές είναι ωφέλιμες για την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης. Οι βαθιές περιστροφές μπορούν, όμως, να την καταστρέψουν. Μια από τις λειτουργίες των συνδέσμων και των  μυών της πλάτης είναι η συγκράτηση των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων στη φυσιολογική τους θέση. Αν αυτό το στηρικτικό σύστημα αποκτήσει υπερβολική ελαστικότητα και χαλαρότητα μπορεί να προκίψουν διάφορα προβλήματα στην οσφυική μοίρα, συμπεριλαμβανομένης και της κήλης δίσκων.
-         
Όλες οι περιστροφές που εκτελούνται με υπερβολικό εύρος και έχουν σκοπό την διάταση των μυών και των συνδέσμων της πλάτης.

Παράδειγμα 1

 Η πρακτική της InForce Yoga - οι ελαφριές περιστροφές με σκοπό την άυξηση της ροής του αίματος στα μαλακά μόρια της πλάτης.


Προσοχή! Κίνδυνος - τα γόνατα

Για να είναι ασφαλείς οι ασκήσεις και οι διατάσεις για τους μυς των ποδιών το γόνατο δεν πρέπει να δέχεται στροφικές και πλάγιες φορτίσεις. Η λανθασμένη φόρτιση και συμπίεση μπορεί να προκαλέσει έσω ή έξω αστάθεια στο γόνατο, υπερκινητικότητα στην άρθρωση του γόνατος ή  τραυματισμούς των συνδέσμων και των μηνίσκων.
-   
    Παράδειγμα 1 
    Ο βάτραχος

Η πρακτική της InForce Yoga - διατάσεις τετρακέφαλου στον φυσιολογικό άξονα κίνησης στην άρθρωση του γόνατος.

-   Παράδειγμα 2
  Το περιστέρι

Η πρακτική της InForce Yoga - διατάσεις των οπίσθιων μηριαίων χωρίς τη συμπίεση του έξω μινίσκου.


Παράδειγμα 3
-        
  Ο λωτός
Η πρακτική της InForce Yoga - αποφεύγουμε να εκτελούμε την ασάνα αν ο ασκούμενος δεν εκτελεί την πλήρη μπάνδχα κονάσανα (πεταλούδα με τα γόνατα στο πάτωμα). Για την προετοιμασία για τον λωτό εκτελούμε την άγνι σταμπχάσαν («η ασάνα που δυναμώνει τη φλόγα»).


Εδώ σας δείχνουμε μόνο μερικά παραδείγματα ασανών που μπορούν να είναι επικίνδυνες.
Υπάρχουν, εννοείται, και άλλες ασάνες που δεν επιτρέπεται να εκτελούμε σε κάποιες περιπτώσεις.


Παλιότεροι τραυματισμοί, διάφορες παθήσεις, ακόμα και πρόσφατη επέμβαση με λέιζερ στα μάτια, δημιουργούν  περιορισμούς στην πρακτική της γιόγκας.


Γι΄αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνετε μαθήματα γιόγκας με  έμπειρο καθηγητή τουλάχιστον στην αρχή. Τότε τα μαθήματα γιόγκας θα είναι ευχάριστα και πολύ ωφέλιμα για την υγεία σας.

Επισκεφτείτε την καινούρια μας ιστοσελίδα Μyfitcompass  αφιερωμένη στην σωστή άσκηση. Εκεί θα μπορείτε να περάσετε το FIT TEST για να δείτε ποιό είδος προπόνησης είναι ιδανικό για εσάς!














17 σχόλια:

  1. ωραίο αρθρο, το βατραχο τον κανω και γω, αλλά δεν ήξερα πως δεν πρέπει να πιέζεις τα γονατα πλάγια. μοιραίο λάθος αποδείχτηκε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώ! τα γόνατα, δυστυχώς, είναι όντως πολύ ευαίσθητο σημείο στην πρακτική γιόγκας. Ένα άλλο επικίνδυνο πράγμα είναι να μην κάνουμε ζέσταμα πριν την εκτέλεση της στάσης πολεμιστή, καρέκλας κτλ, ειδικά τώρα με το κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι οντως το ζέσταμα είναι απαραίτητο, και χρειάζεται 1-2 ώρες ζέσταμα για γίνει σωστά, κατα την γνώμη μου, που ώρες ώρες είναι αρκετός χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν το μάθημα/η προπόνηση έχει την σωστή δομή, τότε ένα μικρό, αλλά έξυπνο ζέσταμα είναι αρκετό. Έτσι ξεκινώντας με έυκολες ασκήσεις για μια μυική ομάδά, που μπορεί ταυτόχρονα να είναι πιο προχωριμένες για άλλη μυική ομάδα/άρθρωση - γλιτώνουμε βαρετό ζέσταμα και δεν χάνουμε χρόνο. Αλλά πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. anymp4-video-converter-ultimate-crack is a great video converter software that can help you convert 4K Ultra HD / 1080p / HD / General Video to many types of video formats like MP4 / AVI / WMV MKV / MOV as well as 3D videos.
    freeprokeys

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. What the? I know this is a theme, but I was wondering if you know where I can find the captcha plugin for my comment form?
    I use the same blogging platform as yours and I have it
    are you struggling to find it? Thank you!
    n track studio crack
    sketchup pro crack
    cleanmymac crack

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Hello Everyone this page has usefull information,as i found the content in post this also have the relative ideas, Thanks...!!
    borderlands crack
    matlab crack

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://socialrus.com/story9732760/details-fiction-and-omnifocus-mac-download-cracked
    https://socialmediastore.net/story10259976/5-tips-about-omnifocus-3-ios-crack-you-can-use-today
    https://socialnetworkadsinfo.com/story10356057/helping-the-others-realize-the-advantages-of-omnifocus-crack
    https://bookmarkbirth.com/story10114192/little-known-facts-about-omnifocus-3-ios-crack
    https://bookmarkport.com/story10249223/little-known-facts-about-omnifocus-3-ios-crack

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. I really like your content. Your post is really informative. I have learned a lot from your article and I’m looking forward to applying it in my article given below!.
    MainStage Crack
    The Foundry Nuke Studio crack
    Brave Browser crack
    Passmark BurnInTest Pro CrackPassmark BurnInTest Pro Crack

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    FabFilter Total Bundle Crack
    Autodesk Civil 3d 2023 Crack
    Synthesia Crack
    AutoCAD 2021 Crack

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. appreciation for the fantastic content you're creating. Your articles are
    not only informative but also incredibly engaging. I love the way you blend insightful information with a conversational tone, making it easy
    for readers to connect with the topics you cover. The depth of your research and the clarity of your writing truly set your blog apart. It's evident that you're passionate about the subjects you discuss, and that passion shines through in every post. Whether it's a how-to guide, a thoughtful opinion piece, or a captivating story, each pieceisajoy read. what is chatgpt whatisfreelancing steve halliwell emmerdales zak

    ΑπάντησηΔιαγραφή